16 jan. 2011

Vilda Västern

Dagens Nyheter, precis som andra medier, fortsätter att rapportera om kongressledamoten Gabrielle Giffords som sköts ned i Tucson, tillsammans med många andra. Det var ju ett tag sen en politiker fick sätta livet till i USA, men det har ju hänt förr, och kommer säkert att fortsätta.

USAs befolking uppgår till strax över 300 miljoner. Och i samma storleksordning är också det antal skjutvapen som finns i amerikanska hem. 300 miljoner pistoler, revolvrar, automatvapen, kanoner och annat.  I detta land, där det krävs tillstånd för i stort sett allting, kan man alltså köpa en AK-47 eller annat vapen över disk utan någon sorts meningsfull kontroll. Detta avspeglar sig naturligtvis i statistiken också; Det är nästan 40 ggr större risk för att bli skjuten i USA, jämfört med Sverige.

Så medan man kan och ska förfasa sig över vapenstatistik så är min reflektion en annan:

Hur kommer det sig att inte fler griper till vapen, när de är så lättåtkomliga här? Gör processen kort med den evigt tjatande frun, eliminerar den missbrukande och misshandlande mannen, sätter en kula i den misshaglige grannen, affärsbekantingen, chefen, medtrafikanten eller vad de nu kan vara. Allt i hastigt mod förstås, så man kan försvara sig med tillfällig sinnesförvirring. De flesta finner någon att reta sig på men uppenbarligen fungerar spärren mot att dräpa andra förhållandevis bra. De flesta blir superförbannade emellanåt, men har ändå kvar kontrollen. Det är imponerande!

För egen del är jag inte lika säker, så jag väntar nog med inköpet av den där mysiga Glock 21:an...

1 kommentar:

  1. Haha! Snygg vändning. Det är sant, varför tappar inte fler kontrollen? I det ljuset är mänskligheten kanske trots allt något att hålla i handen när åskan går, tvärtemot vad vi misantroper ofta förutsätter!

    SvaraRadera